27 жовтня на факультеті економіки і підприємництва Уманського національного університету садівництва за ініціативи кафедри економіки відбувся міжкафедральний семінар з проєктної діяльності ЗВО на тему: «Проєкти за програмою ЄС Еразмус+: нові можливості та перспективи для ЗВО України».

Учасниками заходу стали здобувачі вищої освіти та викладачі кафедри економіки і кафедри фінансів, банківської справи та страхування. Спікером семінару виступила координатор проєкту DEFEP: Distance Education for Future: best EU practices in response to the requests of modern higher education seekers and labor market (Дистанційна освіта для майбутнього: кращі практики ЄС у відповідь на запити здобувачів сучасної вищої освіти та ринку праці) в рамках програми Еразмус+ , к.е.н., провідний фахівець відділу міжнародних зв’язків Чорноморського національного університету ім. Петра Могили Олена ФІЛІМОНОВА.

Під час семінару науковці обговорили можливості розвитку та розбудови для українських ЗВО, які надає програма ЄС Еразмус+. Олена Борисівна підкреслила, що нині правила Програми ЄС Еразмус+ змінені для того, щоб сприяти підтримці українських закладів і установ, освітян і вчених в умовах військової агресії рф, зокрема які переміщені в межах України або перебувають за кордоном. Оскільки росія і білорусь виключені з фінансування зазначеної Програми, можливості для України, її освіти, молоді та спорту, стали ширші.

Спікер наголосила, що серед пріоритетів Еразмус+: інклюзія та різноманітність у всіх сферах освіти, професійної підготовки, молоді та спорту; підтримка України та тимчасово переміщених українців; навколишнє середовище та боротьба зі змінами клімату; вирішення питань цифрової трансформації шляхом розвитку цифрової готовності, стійкості та спроможності; спільні цінності, активне громадянство.

Також було детально обговорено особливості запровадження дистанційної форми здобуття вищої освіти і підходів до її реалізації, які розробляються за проєктом DEFEP Дистанційна освіта майбутнього : кращі практики ЄС у відповідь на запити сучасних здобувачів вищої освіти та ринку праці (грантова угода № 101083143 – DEFEP). Учасники семінару проаналізували, які освітні програми другого магістерського рівня вищої освіти можуть перейти на дистанційну форму наступного навчального року в Уманському національному університеті садівництва, як експериментальні для проєкту; які це створює виклики та можливості для здобувачів, викладачів і адміністрації ЗВО. 

Міжкафедральний семінар став чудовою платформою для глибшого розуміння Програми ЄС Еразмус+ та її актуальності для українського середовища вищої освіти.